Тъжителката е заявила, че на същата дата около 14:30 часа на улица "Гренадирска" е спряна от непознат мъж, представил се за служител на дирекция "Социално подпомагане". Непознатият я въвел в заблуждение, като ѝ разяснил, че от предстоящия понеделник Република България влиза в еврозоната, което налага спестяванията на гражданите да бъдат обменени в евро и на това основание трябва да се попълнят комплект документи. Възрастната жена поканила „служителя“ в дома си и след като попълнила различни и с неустановен характер и съдържание бланки, тя му представила наличните си спестявания в размер на 1430 лева, които извършителят поставил в плик. Върнал плика на потърпевшата и казал да ги обмени в пощата, след което напуснал жилището. Впоследствие жената установила, че вместо пари в плика има хартиени изрезки.

По случая е образувано досъдебно производство. От проведените оперативни действия служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен, Първо РУ - Плевен и РУ- Кнежа е установена самоличността на извършителя – 60-годишен мъж от видинското село Дреновец. На 1 април той е засечен на територията на ОДМВР - Видин и при условията на "неотложност с последващо съдебно одобрение" e проведено "претърсване и изземване" в дома му. Открити са мобилни телефони, парични суми и всички лични дрехи на лицето, с които е бил облечен по време на престъплението на територията на град Плевен.

По разследването процесуално е приобщен лек автомобил "Рено Сценик", с който извършителят се е придвижвал. 60-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. В хода на проведените оперативни действия е изяснено, че той е извършител на измама в град Кнежа. На 11 март по същата схема, представяйки се за социален работник, под предлог, че се налага обмяна на спестявания от левове в евро валута, той въвел в заблуждение 86-годишна жена и отнел 1420 лв. С постановление от 3 април 2020 година на наблюдаващ прокурор от РП – Плевен по отношение на извършителя е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. 60-годишния е приведен в ОЗ "Арести" - Плевен. Продължават мероприятията по установяване съпричастността на лицето в идентична престъпна дейност на територията на страната.