В искането на прокуратурата се твърди, че досъдебното производство е образувано по повод получена информация в РУ – Лом, съобщение от Началника на Полицейски участък „Брусарци“ при РУ - Лом, за извършено престъпление от общ характер и реализирано ПТП с причинена смърт на лице, наложило извършване на действия по разследването - оглед на местопроизшествие от 15 януари 2024 год., за времето от 22.53 часа до 23.30 часа, в село Крива бара, обл.Монтана, ул. „Иван Тодорин“, с който е иззето МПС - л.а.“Ауди А4“,черен на цвят, собственост на лицето Р. А. Т. от село Арчар, обл.Видин, с ползвател обвиняемия К. Д. Б.

След като изслуша представителя на прокуратурата, защитата на обвиняемия и него и се запозна с всички документи по делото, Окръжен съд обяви, че искането е неоснователно. Според съда съществуватдоказателства за обосновано предположение, че К. Д. Б. е съпричастен на станалото ПТП – престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“.

В случая се касае за повдигнато обвинение за непредпазливо престъпление и прилагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ се явява процесуално допустимо максимум до два месеца. Обвиняемият обаче е с чисто съдебно минало, без никакви криминални регистрации, социално и трудово ангажиран, семеен, с две деца в първи и шести клас,с постоянен адрес и не съществува опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.

Обвиняемият се грижи и за съпругата си, която е с онкологично заболяване. Обстоятелството, че един деец е избягал от ПТП е квалифициращо обстоятелство на престъплението и то не е индиция, че той може да извърши и друго престъпление. Съдът прие, че по делото са налице данни, че обвиняемия се е обадил нателефон 112 ие завел органите на полицията на мястото на ПТП.

За безпрепятственото провеждането на наказателното производството адекватна би била мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 1 000.00 / хиляда/ лева. Съдът даде и срок от 10 дни да бъде предоставена, а обвиняемия да бъде освободен незабавно, ако не е задържан на друго основание.

Определението на съдаподлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд София.