На 24 декември 2022 година обвиняемите, които работят в София, били в село Портитовци в община Бойчиновци, където на 17-годишния им син му станало зле и извикали екип на Центъра за спешна медицинска помощ от Монтана. Момчето било транспортирано с линейка до отделението за спешна медицинска помощ на държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Там лекарка му поставила диагноза „Остра вирусна инфекция“ и насочила пациента и родителите му към детското отделение на болницата.

Бащата обаче не се съгласил с диагнозата и заедно с майката вдигнали скандал, и се нахвърлили върху лекарката. Блъскали я в стената и ѝ нанасяли удари с ръце и крака, като ѝ причинили лека телесна повреда - контузия на носа с кръвонасядане и охлузване, кръвоизлив и порезни наранявания.

При побоя в опит да влезе в служебното помещение и да продължи саморазправата, майката на момчето счупила с ръка стъкло на врата в Центъра за спешна медицинска помощ.

Пред съда обвиняемите се признали за виновни и заявили, че доброволно подписват споразумение с прокуратурата за наказания по шест месеца „лишаване от свобода“, отложени с три години изпитателен срок за всеки. В присъдата е записано, че наказанията са наложени „за извършени хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото и извършени с изключителен цинизъм и дързост на обществено място, в присъствието на множество хора“.

На двамата съпрузи е наложена и още една присъда за нанесената телесна повреда на дежурния лекар. Тя също е шест месеца „лишаване от свобода“, отложени с три години изпитателен срок, като съдът е определил едно общо наказание – шест месеца с тригодишен изпитателен срок. Преди започване на делото нанесената щета на болницата заради счупената врата е възстановена.

Лекарката е заявила пред съда, че не желае да среща повече такива хора и не желае да бъде конституирана по делото като граждански ищец или частен обвинител.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.