До участие в конкурса се допускат лица, които са български граждани или граждани на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария; притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно дентална медицина, и с квалификация по здравен мениджмънт или лице с образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен.

Кандидатите трябва да имат най-малко 5 години професионален опит; да не са поставени под запрещение; да не са осъждани, да не са лишени от правото да заемат съответната длъжност; да не са обявени в несъстоятелност като едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, обявено в несъстоятелност.

Конкурсът се провежда в три етапа - проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания и критериите за подбор; оценяване на концепцията за развитие и събеседване с кандидатите (интервю).

Припомняме, че през ноември 2022 година, бе обявен конкурс за управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по вътрешни болести (СБПЛРВБ) – Мездра. До сега здравното заведение се ръководи от д-р Валя Василовска, а от осем години има статут на специализирана болница за рехабилитация, която предлага висококвалифицирана медицинска помощ в областта на физиотерапията и рехабилитацията за пациенти от цялата страна.