След приемането на бюджета за 2023 ще бъдат сключени анекси с всички общини бенефициенти, чрез които да им бъде осигурено допълващото финансиране за завършване на проекти, като разликата е, че тези средства няма да се отпускат авансово. "За да не стигаме до ситуации, в които държавата е изплатила едни 400 млн., от които след 8-10 месеца са усвоени едва 1/4 от тях. Плащанията ще бъдат на база разходи - когато една община получи съответните сертификати от изпълнителите на проекта за съответния месец, тогава парите да бъдат изплащани от МРРБ", разкри Цеков плановете на екипа си.

Имаме сериозна работа в политиката по изграждането и поддържането на републиканската пътна мрежа, добави министърът и го нарече едно от "тежките наследства", които министерството е получило от предходните управления. "Законодателството изисква изграждането и поддържането на пътища да става чрез стратегия, каквато е приемана последно през 2015 с период на действие до края на 2022. Така сега имаме вакуум и работата на АПИ не се извършва спрямо стратегически подход", каза министър Цеков. И добави, че в момента се подготвя разработването на нова стратегия.

До тогава ще има инвестиционна програма с хоризонт до 2026 г., с която се цели да се приоритизират кои са елементите от републиканската пътна мрежа, които са приоритет за развитието на България. И публичните средства да бъдат насочени към тях. "Да се идентифицират участъците от пътната мрежа, които се нуждаят най-спешно от основни ремонти или модернизация и към тях също да бъде насочен финансов ресурс, посочи Андрей Цеков. Трябва да излезем от този модел, при които къде да се инвестират средствата се решава от няколко човека от АПИ или от един регионален министър, защото законът изисква това да се прави от МС", обясни плановете си министърът.

България реално не е свързана чрез магистрала или скоростен път с нито една от съседните ни държави, като изключим връзката с Турция. "Не е изградена пътната връзка по коридор номер 8 до Македония, не е готова магистрала "Европа", която да ни свърже със Сърбия, не е изградена пътя, който да свърже румънската ни с гръцката ни граница, далеч от започване е магистрала "Черно море", каза Цеков.