Очаква се чрез създаването на нормативни условия за гъвкаво планиране и проектиране на сградите и на предвижданите в тях помещения да се намали недостигът на места в детските ясли и градини.

Според действащите изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им.

Голяма част от терените, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. Не са редки случаите, в които части от тях са реституирани и вече застроени. Останалите все още свободни терени, особено в бързоразвиващите се в момента територии, са с ограничена площ. Поради това ще се допусне разстоянието от сградите до уличната регулационна линия и вътрешните регулационни линии да бъдат намалени спрямо общите изисквания на наредбата в условията на застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура, както и при пристрояване и/или промяна на предназначението на съществуващи сгради. Проектирането на детско заведение в части от сгради ще се извършва при спазване на здравните, противопожарните и образователните изисквания към детските ясли и градини.

С изменението на наредбата изискванията към детските заведения в нормативните актове от действащото законодателство ще бъдат синхронизирани. Проектът на нормативния документ и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в секция „Проекти на нормативни актове“ и в Портала за обществени консултации.