В началото на идната седмица през прохода Петрохан изцяло ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона, както и на всички МПС с ремаркета и полуремаркета, припомнят от министерството.

През прохода „Петрохан” ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона

В съботния ден инж. Калоян Киров от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” извърши инспекция на място, която установи, че трафикът е интензивен и проблемен.

Той обсъди с директора на Областно пътно управление Монтана инж. Володя Вълов ситуацията на база на седмичния анализ на трафика през прохода след въвеждането на обходните маршрути от 10 юни 2023 г. заради ремонта на пътя Мездра – Лютидол. От миналата събота тежкотоварни камиони използват временно прохода Петрохан като маршрут по направлението Видин – София. В направлението София – Видин се движат само леки автомобили и бусове до 3,5 тона.

Инж. Киров докладва на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков резултатите от инспекцията на място. Той представи план на АПИ, според който в началото на следващата седмица ще се коригира заповедтта за временна организация на движението в частта й през прохода Петрохан, като ще се спре изцяло движението на тежкотоварни камиони над 12 тона, както и на МПС с ремаркета и полуремаркета. Представителите на бизнеса ще бъдат своевременно информирани за промените, за да могат да планират адекватно дейността си. Мярката е превантивна и цели да опази живота и здравето на пътуващите през прохода Петрохан.

Очаква се новата временна организация на движението да влезе в сила от средата на следващата седмица.