Всички членове на фолклорния състав единодушно решили да пътуват и художествения ръководител събрал и предал на Николова сумата от 8 070 лева, за които тя изготвила три разходни касови ордера.

Наглата дама предложила на Е.Д. в екскурзията до Великобритания да се включат и други желаещи. Дала и оферта за екскурзия до Дубай за шест дни. „Програмата“, включвала посещение на Световен шопинг фестивал и забележителностите на емирството, вечеря в ресторант под океана, плаж, спа-процедури. Новината за изгодните екскурзии обиколила града и желаещите побързали да се запишат и да платят. Те нямали контакт с Николова, срещали се с Е.Д. в бара и й предавали парите. Събраната сума сервитьорката предала на измамничката без оправдателни документи. „Организаторката” се представяла за служител в туристическа фирма „Д.Л.Т.“ и щяла да ги изиска от там.

Турнето на танцовия състав не се осъществило, а от „Д.Л.Т.“ отговорили, че нямат такъв служител. Самата Николова, въпреки многократни обаждания по телефон и смс, се укривала. През април 2013 г. хората, записали се за екскурзиите, подали жалби в полицията.

Е.Д. звъняла на Николова и я молела да върне парите на хората, но се убедила, че измамницата няма намерение да го прави. Тогава тя изтеглила кредит в размер на 10 000 лева, добавила към тази сума и обезщетението, което получила за смъртта на съпруга й, и изплатила сумите в общ размер 18 210 лева на всички, които тя лично записала за екскурзиите.

В хода на досъдебното производство обвиняемата Николова заявила, че развива дейността си „под давлението на спонсор“, който държи името му да бъде запазено в тайна и на когото предала събраните средства. Впоследствие посочила имена на въпросното лице. След изготвена справка в ГРАО се оказало, че има само две лица с такива имена, които са починали преди десетилетия. Николова представила писмен ордер по делото, но съдебно-графическата експертиза установила, че документът е попълнен лично от нея, като подписът в графата „получил“ е драснала с лявата ръка.

Районна прокуратура – Ботевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. Николова за извършено от нея престъпление по НК. Тя успяла да си прибере от излъганите туристи сумата от 22 170,00 лева. Предстои да започне съдебния процес.