С указ на Княз Фердинанд I Български, подписан на 2 декември 1891 г., Голяма Кутловица става град и носи името на монарха повече от половин век.

В залата на ул. „Граф Игнатиев“ 3 ще присъстват автори на научни публикации от сборника. Той ще бъде представен от неговия научен редактор и съставител член-кореспондент проф. Александър Костов от ИБЦТ – БАН, който ще се включи в електронна среда. Дистанционно ще се включат още доц. Борислав Великов, който финансира изданието, както и акад. Ячко Иванов.

Издаването на сборника по повод кръглата годишнина е по инициатива на Регионалния академичен център – Монтана, който беше открит през 2014 г. Благодарение на проф. Костов и на общината в Монтана е създаден и първият научен филиал на институт на БАН – Институтът по балканистика с център по тракология към БАН.

Годишнината е повод и за връчването на стипендиите на учениците, отличени по силата на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от Община Монтана – 2021 г. Кратката церемония ще се състои на 2 декември от 11:00 ч. в зала „Стефан Стамболов“ на Община Монтана. Общо 13 изявени таланти в областите „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“ ще получат годишни и еднократни стипендии съответно в размер 1500 лв. и 500 лв.

Във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ е подредена изложба на книги, краеведски проучвания и периодични издания „130 години от обявяването на градския статут на Монтана.“

Документална изложба по повод годишнината ще бъде публикувана на страницата на Държавен архив – Монтана в социалната мрежа.

Онлайн бе проведена Трета регионална краеведска конференция „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“, чиито акцент бе също бележитата дата.