Денят ще започне в 10:00 ч. с церемония пред паметника на класика на българската литература. В нея ще участват Духов оркестър „Дико Илиев” към Народно читалище „Разум 1883”, Регионална библиотека „Гео Милев”, VІІ СУ „Йордан Радичков”, ЦПЛР - ОДК „Ние, врабчетата”, културни институции, училища, представители на Сдружение „Приятели на Радичков”, родственици на писателя. Пред паметника му ще се състои и награждаването на победителите в Маратон на четенето 2019 и на млади таланти, отличени в регионални творчески конкурси под егидата на РУО - Монтана. На финала на церемонията 90 балона с цитати от произведения на писателя ще полетят към небето.

Непосредствено след това в библиотеката ще бъде открита изложба с автографи и послания на Йордан Радичков. В 10:30 ч. също там ще започне Втората регионална краеведска конференция "Литературата на невероятния Северозапад".

За 11:00 ч. е насрочено откриването на документална изложба "Памет за Радичков", изготвена от Държавен архив – Монтана. Тя ще бъде подредена във фоайето на Общински младежки дом. Четвърт час по-късно в голяма зала на институцията ще бъде излъчен документалният филм на режисьора Димитър Петков "Черкаски хроники" (1999 г.). Лентата представя един от малкото записани разговори с писателя, в който той споделя възгледите си за киното, театъра, литература, религията, традициите, бита и народопсихологията на българина, спомня си за своето детство и за най-плодотворните си творчески години.

Есенният салон на Дружеството на художниците „Тенец” също е посветен на Йордан Радичков. Негови портрети, живописни платна по сюжети от творбите му, пейзажи с кътчета от неговия дивен Северозапад изпълват галерия „Кутловица” на бул. „Трети март” 64.

По инициатива Регионалното управление на образованието – Монтана,в училищата от областта от 21 до 24 октомври се провеждат дни, посветени на творчеството на Радичков. На 23 октомври ученици от начален етап ще рисуват на тема „Светът на Радичковите врабчета” в двора на VІІ Средно училище, чиито патрон е гениалният ни земляк. Образователният инспекторат и училището организираха и два конкурса под надслов „Светът на Йордан Радичков” - за есе и за илюстрация към произведение на писателя.

В различни отдели на РБ „Гео Милев” са подредени витрини с детски книги, с първите издания на Йордан Радичков и с всички томове на писателя. Кръглата му годишнина е сред темите, на които са посветени и Четиридесетите краеведски четения. Те ще се проведат на 30 октомври в Общинския младежки дом под ръководството на проф. дин Людмил Спасов от ПУ „Паисий Хилендарски“ и под патронажа на Кмета на Община Монтана. Събитието се организира от Дружеството на краеведите в Монтана

Празничният концерт на ЦПЛР - ОДК „Ние, врабчетата” на 1 ноември тази година е вдъхновен не само от Деня на народните будители, но и от 90 години от рождението на Йордан Радичков.

Радичковите дни са константа в културния календар на Община Монтана от 2004 г. Съпричастна към тазгодишното им издание е и Фондация „Доц. Борислав Великов” – Монтана.