Песни, танци и театрални етюди представиха деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана”. Младите таланти са от Начално училище „Георги Бенковски” – кв. „Кошарник”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, І Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Народно читалище „Звезда 2007” – Монтана. Публиката изпрати с овации ентусиазираните танцьори, които се обучаваха под ръководството на Бисер Андреев в кв. „Кошарник” и Янко Янков в кв. „Огоста”.

Звездите в програмата, които се откроиха с художественото ниво на своите изпълнения, бяха Силвана Тихомирова, Стефка Андреева и Асен Борисов.Асен, който е възпитаник на елитната Природо-математическа гимназия в Монтана, изненада публиката с новото си амплоа. Талантливият китарист се появи с тромпет, което не е случайно. Напоследък той се изявява с култовия духов оркестър „VIVO Montana”.

Преди началото на концерта във фоайето на Драматичния театър беше открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”.

Програмата за отбелязването на 8 април включваше още спортни събития – турнири по шах, тенис на маса и спортен бридж, футболни мачове, и състезание между ромските жени за най-вкусна баница.