Договорът за изпълнението на този проект между община Монтана и Министерството на околната среда и водите е сключен през юни 2017 година, а срокът му изтича в края на 2018 година.

Изпълнител на програмата е обединение „Монтана – програма КАВ 2017”. От името на дружеството информация изнесе Яна Кирилова.

Досега е извършена комплексна оценка на качеството на атмосферния въздух. Данните сочат, че в община Монтана има превишаване на действащите норми за фини прахови частици и поли ароматни въглеводороди. Анализираният период е последните пет години. Резултатите показват, че през зимните месеци вредните вещества във въздуха са двойно и тройно превишени. Основен причинител на замърсяването е битовото горене или отоплението с твърдо гориво.

Монтана е на 6-то място по замърсен въздух от наблюдаваните 15 станции в България.

Изпълнителят е финансирал и провеждане на социологическо проучване, за да обобщи обществените нагласи за качеството на атмосферния въздух.

70,4% от респондентите смятат, че има проблеми и при това сериозни със замърсяване на въздуха.

Над половината от общо 500 респонденти смятат, че прашните шосета и улици, нерегламентираното горене на отпадъци в някои райони и отоплението на дърва и въглища са основен източник на замърсяване в град Монтана.

Половината от запитаните са посочили следните мерки за подобряване на качеството на въздуха:

1.по-често миене на улиците през цялата година;

2.преустановяване изгаряне на отпадъчни материали за отопление;

3.обработка на улиците през зимата да не се извършва с пясък.

Над половината от анкетираните смятат, че всички – държавата, общината и гражданите носят отговорност за предприемане на мерки за устойчиво подобряване на качеството на въздуха.

След представянето на данните от оценката и социологическото проучване зам.-кметът Диман Георгиев конкретизира за какво точно ще се използват средствата при одобрен проект по оперативна програма Околна среда. Безвъзмездната помощ основно е насочена към домакинства като ще се финансира преди всичко подмяна на отоплителните инсталации - климатични, газови и пелетни. Вече се разработва системата за подбор на домакинствата. Освен това община Монтана кандидатства с проект и за закупуване мониторингова станция за контрол на въздуха.