На въпрос дали ще стане задължително до 18:30 часа да приключва втората смяна в училище, Михайлова отрече. Такова нещо може да е задължително, ако има създадени условия за това, подчерта тя и обясни, че срокът да се търси такова нещо е по-дълъг в по-големите градове. Михайлова, обаче, каза и, че в някои училища вече е въведено задължително да се приключва в 18:30 часа, но се почва по-рано – в 13:00 часа, а не в 13:30 часа.

Същевременно, зам.-образователният министър посочи, че голямата цел е да има едносменен режим. Тя даде пример с училища, почващи в 8:00 часа сутринта. Идеята обаче била трудно осъществима и зависи от възможностите на училищата да осигурят достатъчно място и преподаватели, за да може всички ученици да провеждат занаятия нормално. В три области – Габрово, Смолян и Силистра, всички училища са на едносменен режим, уточни Михайлова.

По въпроса с междусрочната ваканция, зам.-образователният министър предупреди, че няма как да бъдат всички доволни и че следва да се спазва графикът от 18 учебни седмици.

Тази година за пръв път ще има матури по български език и математика за X клас - на 9 и 11 юни. Не е необходима допълнителна подготовка за явяване, достатъчно е да учиш в училище, смята Михайлова.