Проектът „Училищна STEM среда“ е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, предвижда изграждането на нови STEM кабинети в над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в цялата страна. Това включва инвестиции в модерно оборудване, подходящи учебни материали и обучение за учителите, което ще допринесе за създаването на стимулираща учебна среда, насърчаваща интереса към науката, технологиите, инженерството и математиката.

Инициативата има за цел не само да обогати образователния процес, но и да осигури на учениците необходимите знания и умения за успешна реализация в света на науката и технологиите. С това се поставя началото на една нова ера в българското образование, където подготовката за бъдещето и развитието на компетентности в ключови области стават приоритет.

Със стартирането на този проект се прави значителна стъпка напред към осъвременяване на образованието и повишаване на конкурентоспособността на учениците на международно ниво. Очаква се тези нови STEM центрове да имат значително въздействие върху мотивацията и интереса на учениците към научните предмети, което е фундаментално за развитието на бъдещи иноватори и лидери в научно-технологичния сектор.


Източник: novini.bg