Дали инициативата на младите воеводи от Враца беше в отговор на този призив? Според Момчил Янков може и в това да е отговорът, но целта на акцията им вчера е била повече хора да разберат същността на събитията от историческия 22-ри септември.

„За съжаление не само младежите не го знаят, но и много от възрастните ни сънародници, също ще повдигнат рамене, ако ги запиташ какво празнуваме на 22 септември. Малцина са тези, които знаят за събитието. Най-вероятната причина за това е, че безценната ни независимост е постигната не със съдбовни и драматични битки, не с проливане на кръв.”- смята Момчил. Според него събитията на 22-ри септември са някак лишени от драматизъм и затова младежите не отчитат значението им. Млад човек е Момчил, млади са хората от организацията им, хем недоволстват от незнанието на историята от страна на връсниците си, хем някак търсят начин да оправдаят този факт.

Младите патриоти са съгласни с това, че постигнатата на 22 септември 1908 г. независимост все още е едно от най-подценяваните събития в нашата история. Те обаче за разлика от много други са наясно, че сдобиването с независимост е много по-ценно от подписването на един мирен договор, пък бил той и такъв, който слага край на едно петвековно иго. А и с акта на признаване на независимостта на нашата държава в крайна сметка се ликвидират окончателно последните васални връзки с Османската империя и се слага край на зависимостта ни от Турция.

Точно в това се постара да ни убеди Момчил Янков. Идеята им , не само с вчерашната инициатива, но и занапред ще е все повече млади, пък и възрастни хора да научат, че благодарение на блестящата ни дипломация преди 108 години, България става единствената балканска държава, която извоюва своята независимост по безкръвен начин! Това според младите патриоти трябва да ни носи национална гордост.