Международният ден на младежта се отбелязва в света от 2000 г., а България се присъединява към тази инициатива през 2007 г. Почти от самото начало, вече близо две десетилетия Младежки дом – Враца отбелязва по различен начин този празник. 12 август е Денят, в който младите в целия свят се обединяват в името на своите каузи.

Денят на младежта е дъгата в сивите, сериозните и скучни дни на „големите”. Това е миг от вечност, в който всеки един младеж се чувства специален, разкрива своя потенциал, нещо повече – превръща своите мечи в реалност. Много години Младежкия дом на 12 август обединява младите хора на празнични събития, концерти и изложби. Тяхната цел е да напомнят, че именно младото поколение държи ключовете за бъдещето.

Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество.

Целта на деня е да се привлече вниманието към дадена група културни и правни въпроси, свързани с младежта, от особена важност за българската и световната младеж.

Дава шанс на младежите от целия свят да разрешават проблемите, които пряко ги касаят, инициирайки дискусии и форуми за обсъждане с компетентни лица. Провеждат се множество пленери, изложби и състезания в знак на богатия, вечнотърсещ и космополитен младежки дух.