Обучители бяха Мирелла Младенова и Сибил Бойчев. Те обучиха общо двадесет младежи за възможностите и ползите от доброволчеството, какви са предизвикателства пред това да си доброволец, как да привлекат доброволци за своята кауза, как се развива доброволческа култура и споделиха добри практики от проведени доброволчески инициативи.

Гост-лектор на обучението бе Антоанета Николаева - заместник-председател на НСНЦ "Младежки Глас" - клон Монтана. Тя изтъкна ползите от извършването на доброволческа дейност, давайки лични примери, "помогнали ѝ да развие своите комуникативни умения, да се самоусъвършенства и да придобие повече увереност в собствените си способности, които са неизменна част от доброволчеството”.

Следващото обучение, което предвиждат от МИКЦ - Монтана ще бъде през месец август, на тема "Структурен диалог. Добри практики". Младежите ще се запознаят с механизмите за взаимодействие и диалог с организации, институции, местни и държавни власти и бизнес. Ще бъдат запознати и с методи за привличане на партньори в кампании и инициативи, търсене на подкрепа от институции и организации.