В рамките на форума взе участие взе и треньорът на вратарите в Ботев (Враца) Илиян Василев, който разказа за причината да се развива в града и да работи за местния тим. Заместник-председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов разказа за интереса му към правната наука, специализациите му в Холандия, както за решението му преди години да се върне във Враца, където създава семейство.

Съоснователят на Национален Младежки форум и един от организаторите на редица фестивали, форуми и състезания както във Варна, така и в Европа, Америка и Азия, Станислав Минев запозна участниците в събитието как е започнал да се занимава с развитието на локални общности и какво го мотивира да не се отказва пред трудностите.

Ангел Ангелов от Колоездачен клуб "Враца Велообщество" сподели идеята за развитие на шосейното колоездене в града и планираните инициативи до края на годината. В заключителната част на събитието бяха обсъдени различни проекти и инициативи, които да бъдат реализирани през следващите години.

Форумът се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов, като основната му цел е да подготви младите хора за активни партньори на местната власт, като подобри социалната среда, осигури условия за промяна в начина им на живот, повиши тяхната информираност и подготовка.