"Университетът ми дава право на избор и избрах да потърся нещо, което е интернационално - едновременно може да е дипломна работа и конкурс, който може да се изяви в чужбина. Не е просто детска градина, а детски център, който е предназначен и за възрастни. Едно семейство може да прекара ден или уикенд изцяло на територията на комплекса", обясни арх. Симона Хаджиева.

B ĸoнĸypca участват 402 проекта. Отличeни са 30 финaлиcти, 10 пoчeтни, 4 злaтни и 3 ocнoвни нaгpaди. Проектите са оценени aвтopитeтнo жypи, в ĸoeтo yчacтвaт apxитeĸтитe Веn vаn Веrkеl. Проектът на българката обаче е класиран на първо място и тя получава награда от 10 000 евро.

Цели 4-5 месеца тя влага много труд върху проекта, който в крайна сметка е оценен подобаващо от университета ѝ. Проектът е ориентиран за деца от 0 до 16 години, но и с мисъл за възрастните. В конкурса са участвали специалисти от цял свят, но сънародничката ни печели с оригинална концепция.

24-годишната Симона се надява проектът ѝ да бъде реализиран, както предвижда наградният фонд на конкурса. А самата тя планира втора магистратура в чужбина."Иска ми се да видя друга култура и архитектура преди да мога да дам на България всичко, което съм научила. Много държа да се върна и да се боря за подобряването на средата", откровена е Симона пред Bulgaria ON AIR.