На 9-ти срещу 10-ти юли тази година в Мизия падна огромно количество валежи. От наводнението пострадаха гр. Мизия, Оряхово и село Селановци, където се формира приливна вълна от дъждовни и скатни води, която премина през няколко квартала на Мизия. Бяха заляти къщи, дворове, обществени сгради. От силната приливна вълна, носеща тиня, изкоренени растения и отломки, бяха разрушени няколко улици, тротоари, канал, водостоци.

На 10 юли кметът на Мизия обяви бедствено положение.

Трите улици са в аварийно състояние - с изцяло разрушени настилки, пропадания, без пътно легло и преминаването по тях е невъзможно. Според местната управа те са ключови, а преминаването по тях е от изключителна важност.

По протежението им са Читалище "Просвета-1915", ОДЗ „Незабравка”, Районното полицейско управление, административната сграда на общината, в която са ситуирани социалните услуги на Домашния социален патронаж и кухня-майка, подготвяща изхранването на 118 представители на социално уязвими групи по проект „Топъл обяд”, 24 деца - „Млечна кухня”, 80 деца - Детска градина, Дом за стари хора - 35 души. Там има също църква, Общински туристически информационен и експозиционен център, търговски обекти, централен паркинг и др.

Причината да бъде избрана фирма "Пътинженеринг-М“ АД за изпълнител на спешните ремонти е, че тя е работила по възстановяването на улиците в Мизия при наводнението през август 2014 г. и е изпълнила възложените й дейности качествено и в срок.

Финансирането предстои да се осигури от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, към която кметът на Мизия Виолин Крушовенски е отправил искане.

Източник: actualno.com