Градоначалникът определи срещата като изключително важна, защото касае бъдещето на Враца - младите хора. Каменов заяви, че подкрепя Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий в стремежа му за организиране на образователни беседи, на които учениците да се запознаят, както със същността на религията, така и с философските измерения на морала.

"Смятам, че чрез открити уроци и иновативни подходи от страна на Митрополията, тази кауза ще има благоприятен резултат върху възпитанието и развитието на подрастващите. Искам всички ние да работим активно в тази насока, за да бъдем полезни и на родителите, и на децата в нашия град. Днешната среща е добрият пример за обединението на светското и духовното в името на младите!“, заяви кметът на Враца.

"Благодаря на всички Ви, за това че сте тук и сте готови да поставим началото на една добра инициатива във Врачанските училища. Ние, от Врачанска митрополия, ще работим активно с младите хора от нашия град. Целта ни е да провеждаме различни образователни инициативи, които да са достъпни до учениците и най-вече да са им интересни. Живеем във време на предизвикателства и точно сега е изключително важна ролята на църквата да запознава подрастващите с историята на религията, да дискутира темите за морала и нравствеността. Едно от предложенията ми към Вас, уважаеми директори, е да направим общо откриване на учебната година с всички училища и с молебен", каза Врачанският митрополит Григорий.

В рамките на срещата директорите запознаха Калин Каменов и митрополит Григорий с различните инициативи на училищата им, насочени към духовното. Обсъдиха се възможности за организирането на детски православни лагери, изнесени уроци в православните храмове в града, както и образователни беседи сред класовете.