От 8:30 часа в храма на село Крета ще бъде отслужена архиерейска света Литургия за празника на Св. Архангел Михаил и на всички безплътни сили, която ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение с енорийския свещеник Пламен Кръстев и отци от Врачанската митрополия. Църквата в село Крета е най-старият действащ храм в община Мездра.

Храмът в село Руска Бела тази година ще отбележи и своята 20-годишнина. Денят на светеца воин ще започне в 10:30 часа. За двойния празник отец Дилян Иванов ще отслужи Тържествена света Литургия, тържествен Канон на Архангел Михаил и водосвет за здраве. За жителите и гостите на Руска Бела ще има и традиционния курбан.

В каменоделското село Върбешница отец Владислав Цветанов ще отслужи тържествена света Литургия в тамошния храм, който също е един от новите в община Мездра.

В същия ден в село Ослен Криводол ще бъде възпроизведен тракийски ритуал в мегалитното тракийско светилище "Пещта" съобщи Диана Иванова, председател на НЧ "Развитие 2022" . Идеята за този ритуал е на председателя на пенсионерския клуб от град Кнежа. В деня на светеца воин в селото ще гостуват 20 жени от Кнежа, които ще възпроизведат древен тракийски ритуал, свързан с благодарност към Майката Земя, огъня, водата и въздуха.