© Община Берковица

Тя се срещна днес с кмета Димитранка Каменова и областния управител на Монтана Валери Димитров, за да се договорят за координирани действия в подкрепа на пострадалите от наводненията домакинства.

„Създали сме организация максимално бързо да бъдат обработени подадени от хората заявления за еднократно подпомагане, да бъдат разгледани и одобрени максимално бързо и още до края на юни те да получат планираните средства, които са до 1512 лв.“, каза по време на срещата Шалапатова.

Тя добави, че по искане на Община Берковица вече е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ. Шалапатова увери, че институциите работят в координация, а ситуацията вече е овладяна.

© Община Берковица

По време на срещата бяха обсъдени мерки за оказване на емоционална и психоемоционална подкрепа на хората, осигуряване на топъл обяд за повече нуждаещи се.Към момента по Програма „Топъл обяд“ в община Берковица са подпомогнати 50 лица, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. След обявяване на бедственото положение е направена заявка за още 20 лица. На срещата присъстваха и представители на Агенция за социално подпомагане, представители на регионални структури, представители на Български червен кръст и народни представители от региона.

След срещата с кмета Димитранка Каменова, министър Шалапатова посети дома на Цвета Димитрова, чието домакинство беше засегнато от водната стихия. Целият приземен етаж на семейството бе наводнен почти до тавана, нанесени са имуществени щети, оградата на къщата е изцяло разрушена.

"Вие не сте сами. Ние сме до вас", обърна се министър Шалапатова към жената, чиято покъщнина е напълно унищожена от водното бедствие. „При криза трябва да покажем, че сме преди всичко хора и трябва да сме до нашите съседи и до нашите приятели. Помогнете с малко, но то ще бъде много.“, заяви тя в изявлението си пред медиите.

Източник: Община Берковица