Министър Вълчев посети сградата на бившето училище в село Паволче, където заедно с кмета Калин Каменов подписаха договор, чрез който Община Враца дарява сградата на учебното заведение на образователното министерство.

"Днес е изключително важен ден за всеки жител на село Паволче, тъй като само след година година, тук ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, патриотично и екологично образование. Вашето населено място е люлката на родолюбието, тъй като от тук минава Ботевия поход, има православен храм и десетки еко пътеки. Вярвам, че след откриването на центъра, в тази прекрасна сграда отново ще има живот и в нея ще се възпитават хиляди деца от цялата страна.

Искам да благодаря на министър Вълчев за оказаната подкрепа при реализирането на проекта. Това е поредното потвърждение, че той познава отблизо проблемите в сферата и има желание за тяхното разрешаване с реални действия", каза кметът Каменов преди подписването на договора за дарение и връчи на министър Вълчев почетен плакет за особен принос в сферата на образованието в общината.

В сградата на училището в Паволче Красимир Вълчев заяви, че след изпълнението на проекта, във Враца ще има много по-ефективна образователна среда, която ще бъде пример и за други градове в страната.

В рамките на своето посещение министър Вълчев бе гост в Средно училище "Христо Ботев", в което е изградена виртуална STEM лаборатория за обучение на учениците по биология и здравно образование. Средствата, в размер на 130 000 лева, които са вложени за техническото оборудване с 10 интерактивни дисплеи, са осигурени от Министерството на образованието и науката.

В Профилираната Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" кметът Каменов и министър Вълчев присъстваха на демонстрационни уроци в новоизградените 11 интерактивни кабинети и класни стаи със сензорни дисплеи. Красимир Вълчев заяви, че бъдещето на образованието е в развитието на информационните технологии и поради тази причина ще бъдат инвестирани средства за обновяването на материално-техническите бази в учебните заведения и изграждане на иновативни кабинети.

"Враца има целия спектър от предизвикателства в образователната система, но с общи усилия и с активната работа на кмета Каменов и на областния управител Малина Николова, вече има решения на голяма част от проблемите в сферата", добави още Вълчев.

Инвестираните средства в учебното заведение отново са осигурени от МОН и са в размер на 148 000 лв.

Посещението на образователния министър във Враца продължи в сградата на Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх", където министерството осигури близо 150 000 лева за извършване на вътрешен ремонт в учебния корпус, подмяна на дограмата в коридорите и на отоплителната система в гимназията.

Заключителната част от визитата на министър Вълчев бе в сградата на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, където е реализиран ремонт на дограмата, отново със средства на образователното министерство, в размер на 190 000 лева. В началото на програмата, директорът на учебното заведение Румяна Петрова благодари на кмета Каменов и министър Вълчев за оказаната подкрепаи заяви, че гимназията е първата в града, в която е въведено дуалното обучение.

Кметът Каменов допълни, че Община Враца и Областната администрация ще продължават да подкрепят професионалното образование, като ще се търсят варианти за осигуряване на средства за обновяване на базата.

На обиколката в учебните заведения присъстваха още областният управител Малина Николова, началникът на РУО - Враца Галина Евденова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът Петя Долапчиева, учители и директори на учебни заведения, кметът на село Паволче Емил Василев, експерти от МОН и от местната администрация.