"Това е пълно недоразумение, никакви нови правила не въвеждаме! Правилата са обявени още в началото на учебната година. Това, което излезе като събщение в петък, е отново сумиране на това, което сме обявили още в началото на учебната година и което аз обяснявам през последните месеци. Така че искам да успокоя веднага и родителите, и учениците - нищо не се променя спрямо това, което вече е обявено вече", отбеляза Денков.

“Спрямо миналата учебна година има промени, свързани с това, че сега завършва за първи път випускът по новия закон за предучилищно и училищно образование. Оттам има много повече изпити, различна организация, както и изпити, които са за професионална квалификация. Всичко това е описано в нашето съобщение от вчера", допълни министърът.

Тази година се променя минималният брой точки за тройка - от 23 на 30. Това е мнение на експертите - че, при тази подготовка на децата, 30 точки е подходящо, защото има своята логика - трябва да познавате поне една трета от материала, за да получите тези 30 точки. Не се обсъжда следващо увеличаване, обясни още Денков. Според него резултатите на матурите като точки ще зависят от знанията на децата. "Разликата се появява в това, че може да има повече двойки, защото се отмества границата с точките", коментира образователният министър.

"Трябва да сме спокойни, че, който е получил диплома, знае достатъчно материала, върху който се явява. В същото време децата могат да се съсредоточат по-добре заради по-малкия брой произведения. Така няма да "препускат" по тях", каза още министърът на образованието.

Денков обяви, че за първи път започва и Национална програма "Заедно в изкуствата и спорта". Целта във всяко училище е да има отбори по футбол, баскетбол и волейбол, както и групи по танци, децата да пеят хорови песни. До края на юни ще се приемат заявки. Конкуренция между училищата няма да има, всички ще бъдат подкрепени, като заявките за участие в програмата ще се подават през местните регионални управления на образованието, а след това, до края на август, ще се правят проверки дали съответстват на условията. Стартът ще бъде даден през септември.

"Имаме съгласието на Христо Стоичков да дойде на откриването, което ще е на националния стадион", посочи Денков. Разчетът е за около 70 000 деца да се включат в групите и отборите, като е възможно да са и повече. Освен в училището, ще има общински и областни състезания, последвани от големи финали, обясни министърът.

Финансирането е 90 милиона лева за учебната 2022-2023 година. Те ще стигнат за всички училища, това са държавни средства, а родителите няма да доплащат. Тези пари ще са достатъчни за включването и на външни специалисти - треньори и хора на изкуството. Средствата ще бъдат разпределени според броя ученици в училището. Всяко учебно заведение ще има право на две или три групи в областта на спорта или в сферата на изкуството.