ЕДЕН дестинациите в България са 17 - Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали. Целта им е да популяризират нетрадиционни и екологични форми на туризъм. Те са свързани с темите културен, воден туризъм, защитени територии и нематериално културно наследство.

Рисунките трябва да представят детското виждане на забележителностите и атракциите, намиращи се на територията на ЕДЕН дестинацията, която се представя - природни, културни, исторически обекти, обичаи, бит, събития, фестивали и др. Това ще помогне и да се популяризират допълнително малко познатите туристически дестинации и нетрадиционните форми на туризъм, които биха впечатлили българските и чуждестранните туристи.

Конкурсът започна вчера, а крайният срок за участие е 27 ноември, включително. В него могат да вземат участие деца на възраст между 7 и 14 години. Всеки, който желае да участва може да изпрати своята рисунка по пощата или по куриер на адрес: гр. София, ул. "Съборна" №1, за Министерството на туризма. Всяка творба трябва да бъде придружена с декларация по образец.

Получените рисунки ще бъдат разгледани от жури и най-добрите сред тях ще получат възможността да бъдат поставени на предвидените за изработване по проекта рекламни сувенири (картички и магнити), които ще бъдат разпространявани в страната и в чужбина. На най-добрите автори ще бъдат връчени и грамоти. Допълнително ще бъде излъчена още една рисунка въз основа на гласуване (брой събрани харесвания) от страна на потребителите на официалната страница на Министерството на туризма във фейсбук.

Имената на победителите от конкурса ще бъдат публикувани до 31 декември 2018 г. на интернет страницата на Министерството на туризма и на страницата на министерството във фейсбук.

Общите условия за участие в детския конкурс "Моята ЕДЕН дестинация в България" можете да откриете на официалния сайт на Министерството на туризма, както и декларацията, която трябва да бъде попълнена и изпратена заедно с рисунката.