Необходимите средства за изпълнение на проекта на постановление ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2023 г.

С друго постановление правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2023 г. за финансово подпомагане на общините за опазване и поддържане на военни паметници.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ и Министерството на отбраната своите предложения за ремонт на военни паметници, които се намират в лошо състояние. Многобройните предложения се разглеждат обстойно на заседания на постоянната междуведомствена експертна комисия от Министерството на отбраната и Министерството на финансите за определяне на реда за предоставяне на средства на органите на местното самоуправление, на които са предоставени за управление военни паметници, и разглеждане на постъпили предложения за финансиране.

Въз основа на състоянието на паметниците, подадените документи с приложените количествено-стойностни сметки и снимков материал на актуалното им състояние, постоянната междуведомствена комисия е одобрила 70 военни паметника на обща стойност 299 924 лв., които да бъдат предложени за финансиране по бюджетите на съответните общини в рамките на предвидените за целта финансови средства за 2023 г. в размер на 300 000 лв.

Средствата ще бъдат разпределени между общините Аврен, Асеновград, Банско, Белоградчик, Борован, Брацигово, Ветрино, Вълчедръм, Главиница, Гърмен, Димово, Дупница, Завет, Земен, Ловеч, Луковит, Мездра, Мизия, Павликени, Перник, Поморие, Разград, Ракитово, Садово, Самуил, Стражица, Сухиндол, Троян, Чипровци и др.

Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. финансови средства за подпомагане на общините за опазване и поддържане на военните паметници.