Повишават се и изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169. Предвижда се от 1 юли пенсиите да се увеличат с 3,8%.

От БСП и ДПС обаче поискаха да бъдат отпуснати повече пари за пенсии. Георги Гьоков от левицата обвини управляващите, че бюджетът им не е социален. Според Ирена Димова от ГЕРБ пък исканията на опозицията са популистки и не отговарят на реалните възможности на държавната хазна.

„Няма основание за увеличаване на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет“, бе категорична Димова.

По думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков не е добре да се увеличават максималната осигурителна вноска и максималният осигурителен доход. Той взе участие в дебатите, във връзка с настояването от страна на БСП да обясни защо се замразява максималният осигурителен доход.

„Първо ДОО, чийто бюджет се разисква, е първият стълб на българската пенсионна система. Нека не забравяме, че пенсионната система има втори задължителен и трети доброволен пенсионен стълб. Ограничаването на размера, по който се правят вноски в първия, респективно във втория, има за цел да остави разполагаем доход в по-високодоходните групи, които ако желаят да увеличат пенсионния си доход, имат друга възможност за това“, каза Петков.

Той допълни, че не е най-добрата политика да се увеличават размерът на осигурителната вноска и размерът на осигурителния доход. „Максималният осигурителен доход е регулатор на максималния размер на пенсията. В момента има таван за максималната пенсия 35% от максималния осигурителен доход, респективно 910 лв.“, бе категоричен министърът.

Депутатите се съгласиха и да увеличат парите за майчинство през втората година от 340 на 380 лева. Вдига се и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв.

Източник: monitor.bg