В конкуренцията на 123 състезателки - представителки на 12 щатски университети и колежи, родената в Добрич възпитаничка на треньора Йоло Николов финишира първа на 5-километровата дистанция при дамите. При дъждовно и хладно време тя доминираше по време на цялото бягане на изключително тежкия терен на "State Farm Fields Course" и в крайна сметка триумфира с време 16:53.29 мин. Милица бе една от четирите атлетки на Florida State Seminoles Cross Country, които намериха място в Топ 8 на състезанието, а други три завършиха в Топ 15.

Блестящото представяне на българката позволи на тима на Florida State University (FSU) да стане отборен победител в състезанието с актив от 25 точки. Втори се наредиха представителките на домакините от Appalachian State University (ASU) с 23 т., а трети - тези на University of Southern Indiana (USI) с 34 т.

След успеха си Милица бе избрана за Атлет №1 на седмицата в женската дивизия.на Националната атлетическа асоциация на колежите (NCAA) Изборът е на Асоциацията на САЩ на треньорите по крос кънтри.

"Каква разлика само за една година!”, възкликна по този повод треньорът на атлетките от Florida State Seminoles Cross Country Кели Филипс, чийто отбор миналата година завърши на трето място в състезанието. "Страхотно начало на сезона! Всички дойдоха и се състезаваха с нагласата за победа, за която се надявах. Получи се добър старт, сега имаме още много работа.”

"Милица се представи страхотно, изглеждаше силна”, коментира Филипс бягането на първата българка участничка на Олимпийски игри в маратона при жените и национална рекордьорка при девойките старша възраст на 5000 м (16:35.13 мин.).

Следващото състезание по крос кънтри между от колежанското първенство в Южния регион на Щатите - "Virginia Tech Alumni Invitational", е 15 септември.