Територията на местната инициативна група обхваща цялата територия на община Луковит с всичките 12 населени места и цялата територия на община Роман с всичките 13 населени места. Осигуреният размер на финансовата помощ е 1 033 700,00 лева.

Насърчаването на инвестиционните дейности ще подпомогне създаването на заетост и ще ускори диверсификацията на неземеделските дейности в основни направления като туризъм; производство или продажба на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз; развитие на услуги във всички сектори; производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление; развитие на занаяти (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности) и други неземеделски дейности.

Целите на мярката са насърчаване на растежа и разнообразяване към неземеделски дейности в микропредприятията, насърчаване на предприемачеството за създаване на нови работни места и повишаване на доходите на населението, насърчаване развитието на интегриран туризъм, съчетаващ природни и културни ценности.

С финансирането на проекти по Мярка 19-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“на територията на „МИГ Луковит-Роман“ се очаква постигането на разнообразяване на местната икономика, подобряване на конкурентоспособността на предприятията и създаване на устойчива заетостна територията на „МИГ Луковит-Роман“.

Източник: МИГ Луковит-Роман