Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3, което ще се проведе в периода от 20 до 23 март 2018 г.
Водещ партньор в консорциума е организацията Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) - Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения EU ModEX 2017/2018. Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската комисия.
В него се планира да вземат участие Модули за издирване и спасяване в градска среда на Грузия и Турция и Модул за реагиране при инциденти с опасни вещества на Дания, съобщава пресаташето на ОД на МВР - Монтана.

Международните екипи ще проведат тренировъчни дейности в районите на:
1. град Монтана: полигон на „Центъра за професионална квалификация” – РДПБЗН, язовир „Огоста”, язовир „Чернила”, и река „Огоста” до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД;
2. с. Горно Церовене при язовир „Огоста”;
3. с. Ерден - тунел към канал на недоизграден напоителена система на язовир „Огоста”.

Учението „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” има за цел да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия.
Този тип учение се организира и провежда за трети пореден път в Монтана, предходните две бяха през 2013 г. на тема „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда”, а през 2016 г. „Издирване и спасяване при наводнение”.