От пресслужбата на съдебната институция съобщиха, че в хода на касационната проверка троен съдебен състав на Административния съд е обсъдил приложените към делото доказателства и са взети са предвид изложените доводи от страните и заключението на прокурор от Окръжна прокуратура – Враца. Касационната инстанция установила, че обжалваното решение е валидно и допустимо, но постановено в противоречие с процесуалния и материалния закон, което е основание за неговата отмяна.

От събраните по делото доказателства се установява, че дружеството-ответник не е организирало и експлоатирало ВЕЦ-а по начин, който изключва замърсяване и увреждане на водите и другите компоненти на околната среда, т. е. не е изпълнило задължението си за опазване на околната среда, поради което и правилно с наказателно постановление е ангажирана административно наказателната му отговорност.

Касационната инстанция е намерила, че административно наказателното производство е образувано и проведено правилно и законосъобразно. Не са изложени обаче каквито и да било мотиви, обосноваващи наложения максимален размер на санкцията. Предвид факта, че не са настъпили трайни и необратими неблагоприятни последици, както и смекчаващото отговорността обстоятелство, че дружеството е предприело мерки по почистването на реката и умрялата риба, Административен съд - Враца е отменил изцяло санкцията на Директора на РИОСВ - Враца от 500 000 лв. и вместо нея е постановил друга, в размер на 30 000 лв.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.