От 10:30 ч. е организирано състезание по майсторско управление на велосипед за ученици от I до VIII клас, част от кампанията „Нестле за Живей Активно“, в която Община Мездра се включва за трета поредна година.

Ще се проведе и томбола с награди за всички, които са участвали в състезанието. Сред големите награди ще са велосипед, тротинетка за трикове и скейтборд.

Традиционният велопоход, който се провежда от Мездра до село Долна Кремена и обратно няма да се проведе поради натоварения трафик по трасето и невъзможността да бъде ограничено движението.

В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и на разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра „живи картини“ от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни „Мездрея“ към НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на събитията, посветени на Деня на българската независимост - 22 септември!