Целта на споразумението е да задълбочи взаимноизгодното сътрудничеството между Tехнологичния парк в Монтана и Технологичния център в побратимения чешки град. Съвместните действия ще са подчинени на популяризиране на идеята за иновации, технологично развитие и предприемачество.

Представители на Технологичния парк в Храдец Кралове участваха в програмата на семинара с презентации, свързани с целите на проекта на Община Монтана. Работата на Технологичния център в чешкия град бе представена от директора инж. Ондржей Зезулак и start-up мениджъра Иржи Щиепан. Политиките и мерките за развитие на малките и средни предприятия на местно ниво бяха акцент в презентацията на д-р Карел Вит – ръководител на Отдела по стратегическо развитие и управление на проекти в Община Храдец Кралове. „Тъй като Чехия стана член на Европейския съюз преди Българя, можем да Ви бъдем полезни и с информация за проблемите и трудностите, с които сме се сблъскали и начините, по които сме ги преодолели, както и да споделим грешките си, за да не ги допускате и вие.“ – каза д-р Вит. Мартина Цеплова – ръководител на областния отдел на „Чехинвест”, също взе участие в семинара.

Икономическият профил на Монтана бе представен от кмета Златко Живков. Той подчерта, че в Монтана има 2340 микро-, малки и средни предприятия. От тях 35 фирми са с персонал над 200. Тук са и 5 от компаниите, включени в класацията на стоте най-големи фирми в България. Въпреки че общината е водеща в Северозапада, тя не е достигнала нивата на икономически най-развитите райони в страната. Кметът Живков очерта и ролята на местната власт като катализатор за икономическото развитие.

Целта на проекта, изпълняван от Община Монтана, е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост и на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в община Монтана. Потребността от политики и целенасочени действия за развитие на малки и средни предприятия се обуславя от факта, че Община Монтана се намира в най-слабо развития европейски регион с характерни структурни проблеми - слаба инвестиционна активност, намаляване на трудоспособното население, миграция, слабо развитие на малките и средни предприятия. Във тази връзка, общинските власти предвиждат разработката и изпълнението на мерки, стимулиращи предприемачеството и самонаемането, предвид съществената роля на сектора на малките и средни предприятия върху заетостта и качеството на работните места.

Дейностите по проекта са: ситуационен анализ; посещение и запознаване на място с работещи и успешни модели; избор на мерки, адаптацията им и консултации със заинтересованите страни; разработка и пилотно тестване на модела; реално приложение на иновативната практика, оценка на резултатите. За осъществяването на проекта „Адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от община Храдец Кралове в община Монтана“, Община Монтана като бенефициент по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ н размер на 155 258.00 лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проектът, който е с продължителност 16 месеца, стартира на 1.11.2017 г.