Съвсем наскоро Многопрофилната болница е получила като дарение от Червения кръст нов монитор, а до края на седмица очакват и нова операционна маса.

Във връзка с обещания от изпълнителния директор на МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца, д-р Керемедчиев респиратор, който болницата трябваше да получи, д-р Съботинова каза, че след множество проведени разговори и уверението от негова страна, че ще бъде преотстъпен временно един респиратор, такъв за съжаление не е получен до този момент. Д-р Съботинова заяви, че община Мездра е взела мерки за справянето с този проблем, тъй като стационарният в болницата се е повредил и не е възможно да се поправи.

Управителят на здравното заведение коментира състоянието на болницата в момента и готовността ѝ за COVID пандемията. Относно предпазните средства, тя заяви, че имат достатъчно маски, ръкавици и препарати, осигурени от РЗИ-Враца.

Относно изнесената информация от Здравната инспекция за заболеваемостта в община Мездра, д-р Съботинова поясни, че данните са изготвени съгласно изискванията на Европейската здравна организация за изравняване на показателите, свързани с COVID-19, приравнени към 100 000 хил. души, за да се следи нивото на заболеваемост. За община Мездра посочи, че случаите на COVID-19 са около 5-6 в болнично заведение.

Като най-притеснителен и тежък проблем си остава липсата на кадри – лекари и медицински сестри. Проблемът с привличането на специалисти е най-вече финансов. Въпреки това, д-р Съботинова подчерта, че на проведено събрание на РЗИ-Враца на управителите на здравните заведения, се обсъдило къде и как ще бъдат насочвани и лекувани пациентите с COVID инфекция. От срещата станало ясно, че медицински персонал може да се отзове при нужда от други болнични заведения в МБАЛ Мездра.

Съботинова допълни, че след среща с бизнеса и общинската администрация се стигнало до споразумение за учредяване на Болнично настоятелство. Със създаването на тази форма на неправителствена организация, ще се осигури възможността да се реагира по-бързо при кризисни ситуации, каквато е именно пандемията в момента.