© ИАРА

Във водите на язовира са установени поставени в работно положение 560 м мрежи. Мрежите са извадени и иззети за унищожаване, а уловената в тях риба от вида сом, шаран, сребриста каракуда е освободена и върната обратно във водата. Извършена беше и проверка съвместно с представители на „РУ Кула“ на лица, извършващи любителски риболов на язовир „Кула“. По време на тези проверки е съставен 1 бр. АУАН (Акт за установяване на административно нарушения) за нарушаване разпоредбите на ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите).

Проверки ИАРА имаше и на други места в страната.

След извършена рутинна проверка през тъмната част на денонощието с патрулна лодка на ИАРА във водите на язовир „Мандра“, контролни органи от сектор „Рибарство и контрол“ -Бургас са установили лице с лодка, което се придвижвало към брега на помпена станция „Лукойл“. На борда на лодката са установени 550 м мрежи с улов в тях на риба от вида сребриста каракуда и платика с общо тегло 161 кг. На нарушителя е съставен акт за нарушаване разпоредбите на ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите). Уредите и средствата, послужили за извършване на деянието са иззети. Рибата е дарена на „Зоопарк Бургас“ за храна на рибоядните животни.

© ИАРА

При извършена проверка на язовир „Жребчево“ от служител на сектор „Рибарство и контрол“ – Сливен съвместно с доброволен сътрудник на ИАРА са открити поставени в работно положение 4 броя мрежи. Мрежите са иззети за унищожаване. Уловената в тях риба от вида платика – 30 кг, шаран – 7 кг и сребриста каракуда – 10 кг, е освободена и върната обратно във водата.

След подаден сигнал на тел. 112 за поставени мрежи във водите на язовир „Чилията-2“, с. Загорци, общ. Нова Загора, бяха извършени незабавни проверки от служители на ИАРА съвместно със СЛРБ – ЛРД (Съюз на ловците и риболовците в България – Ловно-рибарско дружество) гр. Нова Загора. На посоченото в сигнала място бяха открити и извадени от водата два броя мрежи тип „сетка“ с обща дължина 140 м. Уловената в нея риба от вида шаран – 6 броя с общо тегло 12 кг, бе освободена и върнати във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

Източник: ИАРА