Регистрирани са 17 престъпления и са образувани 6 досъдебни производства. Трима са задържани по ЗМВР. Съставени са 31 предупредителни протокола, 6 акта и констативни протокола за нарушения, установени от други проверяващи органи.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана:

- Незаконно притежавана едноцевна ловна пушка и три ловни патрона са иззели служители на Участък „Огоста“ от имота на 69-годишен жител в село Славотин, общ. Монтана. По случая е образувано досъдебно производство.

- Служители на Участък Бойчиновци установили притежател на мобилен номер, от който били извършени злоумишлени телефонни обаждания за пожар в магазин в село Кобиляк, общ. Бойчиновци. От мобилния номер били направени 2 обаждания на 12.04.2023 г. на ЕЕН 112, като сигналите посетили служители на РСПБЗН Монтана, но не установили пожар в магазина. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че мобилният номер принадлежи на 40-годишна жителка на село Владимирово. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура – гр. Монтана.

- Разкрит е 77-годишен рецидивист от гр. Монтана, направил опит за кражба на аудиосистема „Панасоник“, на стойност 800 лв, от частен имот в кв. „Мала Кутловица“ в гр. Монтана. По случая са установени свидетели. Материалите ще бъдат докладвани на Районна прокуратура – гр. Монтана.

- Установени са трима рецидивисти от гр. Лом, на 41 г., 32 г. и 59 г., които през април извършили кражба на метални елементи и профили от складово помещение на монтанска фирма, намиращо се в новата индустриална зона на областния град. По случая са открити множество свидетели. Предстои материалите да бъдат докладвани на Районна прокуратура – гр. Монтана.

- Археологически предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, са иззети от жилището и лекия автомобил на 40-годишен монтански жител. При извършени процесуално-следствени действия от апартамент в ж.к. „Плиска“ са иззети 2 корозирали предмета с неправилна форма, наподобяващи върхове на копия, а от лек автомобил, паркиран непосредствено пред обитавания адрес, металдетектор "Голдън Маск Про 4". По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6, от НК.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица:

- Трима жители на берковския кв. „Раковица“, на 18 г. и 17 г., са задържани за кражба на 5 000 лв от къща в същия квартал. Престъплението е извършено на 08/09.05.2023 г., като била взломена ПВЦ дограмата на къща в квартала, откъдето от гардероб в една от стаите били отнети оставените пари. Работа по случая продължава РУ Берковица.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом:

- 41-годишен ломски жител е задържан за извършване на две кражби – на инструменти от местна фирма и на сумата от 1 000 лв от частен дом в крайдунавския град. На 23.04.2023 г. в РУ Лом постъпил сигнал за кражба на инверторен електрожен,, ъглошлайф и комплект звездогаечни ключове от имота на фирма, произвеждаща детайли от ламарина и пластмаса. След два дни постъпила жалба от местна жителка, че същия ден бил взломен прозореца на къщата й и били отнети около 1 000 лв. При извършените оперативно-издирвателни мероприятия служители на РУ Лом установили извършителя – мъж на 41 г. от същия град. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Работата по случая продължава.

- 22-годишен пътник, возещ се в таксиметров автомобил в град Лом е задържан за притежание на наркотични вещества. След сигнал е извършена полицейска проверка на лек таксиметров автомобил "Дачия Сандеро" в района на бензиностанция в гр. Лом. При направения обиск на 22-годишен пътник от автомобила с криминални прояви са иззети 2хартиени свивки, съдържащи 4,62 грама суха зелена листна маса с тегло 4,62 грама, която при направения полеви тест реагира на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК.

- 35-годишен барман в крайдунавския град е задържан за 24 часа за притежание на амфетамини. След получена информация в 22,45 ч. служители на РУ Лом задържали в заведение в крайдунавския град 35-годишен барман, който носел полиетиленов плик, съдържащ 15 топчета с бяло прахообразно вещество, с общо тегло 16,41 грама амфетамин, установен с полеви наркотест. На бара в питейното заведение били намерени и иззети две електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1, във вр. с чл. 354а, ал. 1 от НК.

- 1,2 кг ситно нарязан тютюн без заплатен акциз е иззет от частен дом в с. Комощица, общ. Якимово. На притежателката е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая е образувана преписка по чл. 234, ал. 1 от НК.

- Незаконно притежавани дърва за огрев са установени в два частни имота в село Крива Бара и Дъбова махала, общ. Брусарци. На обитателите на къщите са съставени актове по Закона за горите.