С дължина от над 600 км преходът между връх Ком и нос Емине е най-дългият изцяло планински маршрут в България. Преминаването по билото на Стара планина е българската част от международния трансевропейски туристически маршрут Е3 с обща дължина от 6900 километра. Започва от Сантяго де Компостела в Испания и завършва в най-източната точка на България, като прекосява общо 11 държави.

Популярността му, както и на планинския туризъм като цяло, се увеличава през последните години. Въпреки че Балканът не се отличава с много високи върхове - първенецът Ботев (2376 м) е по-нисък от десетки в Рила и Пирин, планинарите знаят, че е сред най-непредвидимите, тъй като играе роля на бариера между Северна и Южна България и времето се променя много бързо. За ентусиастите да изминат маршрута има и други сериозни предизвикателства, като на места има дълги участъци, по време на които не може да се набави храна, а особено в края чешмите рязко намаляват

За организацията за преминаването на маршрута има няколко варианта - сам, с група самоорганизирани, както и чрез външен организатор (туристическо дружество или агенция), като този вариант предлага опитен планински водач, а понякога и съпътстващ транспорт, който пренася част от тежкия багаж, но е и значително по-скъп. Въпреки че цената на агенциите практически се удвои през последните години - от 400 вече е около 800 лв., местата се запълват бързо.

В помощ на преминаващите от 2021 г. насам е група хора, обединени под името "Маршрута на дружбата". Идеята се заражда по-отдавна - преди почти 10 години, разказа пред "Дневник" създателят на инициативата Антон. Не иска да се представя с цялото си име, като обяснява, че е важна голямата кауза, а не конкретните хора.


Източник: dnevnik.bg