Мотото на програмата е „Тествай, преди да инвестираш“. Вярвам, че и във Враца ще има подобен хъб, който ще е от полза както на потенциалните инвеститори, така и на живеещите тук“ – с тези думи еврокомисарят Мария Габриел откри областния форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Мария Габриел представи и първата програма в тази област - „Дигитална Европа“.

В рамките на срещата, кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на ИТ сектора в града. „Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона. За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме над 7 000 човека, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и ИТ индустрията в града.

Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, но не само за посещение на социалните мрежи, а за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на ИТ сектора. „В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „Ученическото градче“ – което разполага с три учебни корпуса, голямо общежитие и физкултурен салон. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел – желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“.

Ползите от цифровизацията и постигнатите резултати до момента бяха представени от депутата в Европейския парламент – Владимир Уручев. Областният управител на Враца – Малина Николова запозна присъстващите с промените в образователната сфера в региона, които са ориентирани към цифровизацията.

На форума присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, която заяви, че бъдещето е в цифровизацията. „Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“ – добави още Аврамова.

Постиженията на Враца в областта на информационните технологии и връзката между образованието и бизнеса бяха представени от създателя на „Враца софтуер общество“ – Емилиян Кадийски, който подчерта, че от 2013 година до момента в града развиват дейността си три ИТ компании. По време на срещата ръководителят на партньорската мрежа на Телерик Академия – Гриша Караниколов представи възможностите за развитие на сектора. Събитието продължи с презентация на софтуерната компания „Софтконсултгруп“, в рамките на която основен акцент бе възможността за разширяване дейността на компанията във Враца.

В края на форума възпитаничката на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ в града – Станислава Конова запозна присъстващите с участието на училището в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа. В рамките на събитието присъстващите имаха възможността да задават своите въпроси към еврокомисар Мария Габриел за бъдещето на дигитална Европа и за възможността за развитието на сектора във Враца.

На областната среща за цифровизацията присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на бизнеса и неправителствени организации, директори на учебни заведения от областта, учители по информационни технологии, ученици и граждани.