По нататък в позицията на общинския съветник пише: „Какво е АЕЦ „Козлодуй“ и проекта за 7-ми и 8-ми блок там? Като се позовавам на документите и отчетите на сайта на електроцентралата, става ясно, че на площадката за 7-ми и 8-ми блок е извършено много за проекта за ядрените блокове. Докато държавата отново си прави експерименти с АЕЦ „Белене“, ние трябва да обърнем и внимание на проектното предложение за 7 и 8 блок в Козлодуй. При положение, че имаш такъв проект, който според становище на „Българския енергиен и минен форум“ - http://bulenergyforum.org/bg/arhiv-energiino-subitie/nacionalen-diskusionen-forum-izgrazhdaneto-na-aecbelene-celesobraznost е много по-ефективен и възможен от проект, където и другаде да е било в България, да го пропускаш и неглижираш по този начин е недопустимо.

Налице са няколко неща, които пречат на развитието на този проект. Това е умишленият дефицит на информация за проекта, налице са огромни спекулации и манипулации относно проекта, възможностите на площадката и на оборудването, което може да се докара от Белене. Проекта е така разработен, че той е съобразен с оборудването в Белене. Нали все пак това е част от Решението и на Народното събрание от 2012г. Когато говорим за позитиви и негативи, всеки може да се сети, че в Козлодуй и Враца е „меката“ на работната сила на блоковете 5 и 6.

Нашата област и нашият град бълват инженерите, работната ръка и специалистите в тази област. Ние имаме потенциала, опита и всичко, което е необходимо, за да изградим новите мощности. Да не забравяме и факта, че в момента в непосредствена близост до АЕЦ „Козлодуй“ се строи и единственото в държавата ни хранилище за радиоактивни отпадъци, което в Белене липсва. Липсва и преносна мрежа и висококвалифициран персонал и ред други немаловажни неща.

Нещото, което ме провокира да споделя мнението си е следното. В едно изказване, народният представител от врачанско Иван Генов, който е и бивш изпълнителен директор на централата, каза че между АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ трябва да се направи холдинг. По-горе споменах, че никой не е взел отношение по казуса, но за мен това не е отношение, а просто едни приказки. Не ме разбирайте погрешно, аз винаги съм бил за развитието на енергетиката на България, този толкова важен компонент от сигурността и независимостта от външни фактори.

Но тези думи ми звучат така: „С парите от АЕЦ „Козлодуй“ да построим АЕЦ „Белене“, което означава, че от едното дружество се прехвърлят активи и средства към другото. А това какво означава? Когато се построи АЕЦ“ Белене“, АЕЦ „Козлодуй“ може би спира да функционира.Точно това не трябва да допускаме. Редица експерти потвърдиха, дори агенцията за ядрено регулиране потвърди, че блоковете могат да работят още много години, но никой не знае след 10 години какви ще бъдат изискванията на Европейския съюз спрямо безопасността на ядрените блокове. Да не се окаже, че това е последното им удължаване.”

В заключение Марин Цветков апелира всички заинтересовани страни от този казус да вземат правилното решение. Той е категоричен, че ще внесе декларация в Общински съвет – Враца, с която ще поиска обединение за идеята да се подкрепи запазването на единствената атомна централа в страната и изграждането на новите мощности на територията на съществуващата площадка в АЕЦ „Козлодуй“. Цветков твърди, че точно тук трябва да се инвестира, в най-бедният регион в Европа. Той изразява своята сигурност, че думите му ще породят много въпроси, но точно това е целта му и настоява да се инициира дебат относно съдбатана проекта на „Нови мощности“ за енергийното развитие на страната!