© Агенция "Митници"

На 07.12.2020 г. митнически служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Водачът заявява, че превозва обувки за Унгария. Митническите инспектори отклоняват автомобила за физическа проверка на ТИР Терминал във Видин. Установено е, че в три палета с тегло 450 кг се съдържат 21 кашона с маратонки с логото на световно известни марки. От тях най-много (200 чифта) са с надписи Philipp Plein и Emporio Armani (165 чифта).

Три дни по-рано, на 05.12.2020 г., митнически служители задържат текстилни изделия отново в района на ГКПП Дунав мост II Видин-Калафат. Инспекторите извършват проверка на товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ за Западна Европа. Шофьорът заявява, че превозва групажна стока. При огледа на товарния отсек митническите служители забелязват 24 чувала с дрехи. Установено е, че стоките са щамповани с наименования и лога на защитени търговски марки - 200 зимни якета с логото на Prada и 150 ватирани блузи с логото на Dior.

И при двата случая са възникнали съмнения, че артикулите се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, поради което са задържани.

За случаите ще бъдат информирани притежателите на търговските марки, чиято експертиза ще установи дали стоките са имитации.