"Маратонът на хорото" се провежда с благотворителна цел и тя е събирането на средства за лечението на Даниел Маринов от Враца. Момчето претърпява инцидент на водна пързалка и счупване на шиен прешлен, което води до обездвижване от кръста надолу. Необходими са средства за лечение със стволови клетки в чужбина.

Инициаторът на събитието - хореографът Ивайло Петков, претърпява подобен инцидент преди 10 години. След няколко интервенции и лечения, сега успешно преподава народни танци и ръководи школа за народни танци.

В рамките на събитието беше направен опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дълго танцуване на български народни хора. В идеята се включиха танцьорите на Клуб "Живо чудо" и техният хореограф Ивайло Петков.

Събитието беше заснето по изискванията за кандидатстване за Рекордите на Гинес и ще бъде изпратено в централата на организацията.

На проявата присъстваха Мария Попова – изпълняващ функциите на кмет на Община Враца, Даниел Маринов - момчето, за което се събират средства, негови близки и приятели, както и представители на танцови формации от региона.