Ако разчитате, че този механизъм „Малки граждански инициативи” има положителен ефект върху гражданското общество, настоявам да гласувате моето предложение – заяви Младенов. От страна на ГЕРБ се чу недоволство от посочената сума и доводи, че е добре гражданите да имат самочувствие, но и по-голяма ангажираност. Хората виждали какво се прави за благоустройството на града и затова Каменов бил избран с огромно мнозинство за втори мандат. Борислав Банчев от ДПС веднага определи изказванията като политически и заяви, че залата не е място да се обяснява кой и как е спечелил изборите. После нарече един от изказалите се от ГЕРБ „младото момченце”.

Председателят на Постоянната комисия по финанси и бюджет, Сашка Александрова обясни, че в бюджета има заложени 60 000 лв. и ако се приеме да се изразходва публичен ресурс 10 000 лв. за проект ще могат да се реализират само 6 проекта, а не 20. Такова предложение не може да се приеме, няма как да се обезпечи при вече приет бюджет, подкрепи я Диляна Давидкова от Земеделски народен съюз. От страна на опозицията зашушукаха, че бюджетът се актуализирал лесно, когото се наложи. Това пък наложи председателят на Общинския съвет, Нели Стоянова да въдвори ред в залата.

За да се сложи край на споровете, кметът Каменов обясни, че Общината не разполага с пари, тя само преразпределя парите на гражданите, съобразно с приетия бюджет. Хубавата гражданска инициатива предизвика политизиран спор-заяви Красимир Ангелов от ВМРО, които изрази несъгласие с увеличаване на сумата, но одобри искането на Младенов да гласуват предложението му. Съветниците приеха и с 6 гласа „за”, 25 против и 5 въздържали се то не бе прието. Премина се и към гласуване на „Правила за кандидатстване с проекти на „Малки граждански инициативи 2020” и те бяха приети с 31 гласа „за”, двама съветници бяха против и трима се въздържаха.

Гражданите ще могат да се запознаят с Правилата за кандидатстване с проекти на МГИ 2020 на официалния сайт на Община Враца в секция „Общински съвет”.