Ръководителят на ансамбъла Александър Колев представи идеята на проекта, който е част от културната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на Националния фонд "Култура”. Той подчерта, че подборът на репертоара за този проект не е случаен, тъй като изборът на автори и произведения е тематично свързан с връзката между българския автентичен фолклор и емблематични образци на класическата музика.

Именно поради тази причина са подбрани творби на композиторите от втората вълна творци - Панчо Владигеров, Марин Големинов и Любомир Пипков, които поставят нов етап в класическата музика и създават истински музикални шедьоври, звучащи и днес по световните сцени.

Концертът започна с магнетичните звуци на родопската гайда на Костадин Атанасов и космическата песен на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин", в изпълнение на дъщеря му, Ралица Атанасова.

Магията на Родопа планина преля във вълнуващите звуци на "Рапсодия "Вардар”” на Панчо Владигеров, изпълнена от другата дъщеря на Костадин Атанасов, младата талантлива цигуларка, ученичка на маестро Минчо Минчев, Слава Атанасова.

Музикалният празник продължи с произведения от българската класическа музика на Любомир Пипков и Марин Големинов и автентичния български фолклор.

За ценителите на непреходното обаяние на красотата българската музика, срещата с изкуството на Ансамбъл "Camerata Pontica" бе истински великденски подарък в навечерието на най-големия християнски празник. Празник на възкресението и възраждането, празник, вдъхващ надежди и вяра.