В съдебна зала на Административния съд ученици от XI клас в Средно училище "Васил Кънчов" се запознаха с административното правосъдие, компетентността на Върховния административен съд и административните съдилища, административно нарушение и наказание и как да защитим правата си чрез съдебните институции.

Това е втората тема, която Административен съд - Враца пое ангажимента да представи в рамките на Образователната програма през учебната 2017/2018 г. Лекцията беше представена под формата на интерактивен урок от Мирослав Любомиров, "Връзки с обществеността“ в Административния съд и съдия Петя Вълчева от Окръжен съд - Враца. За младежите бе интересно да се запознаят с видовете административни нарушения и разликата им с престъпленията.

Всички ученици получиха Информационен справочник за дейността на административните съдилища.

Тази учебна година обучението във Враца се реализира съвместно от всички органи на съдебната власт в града. Образователната програма беше наградена на конкурса "Кристални везни на правосъдието" на Съвета на Европа на официална церемония в края на миналата година, проведена в Единбург, Шотландия. Кандидатурата на Висшия съдебен съвет е била сред четирите номинации за наградата "Кристални везни на правосъдието", избрани между 37 предложения на 18 държави и две международни организации. Номинациите са били определени от международно жури, в което участват изявени професионалисти от правната сфера. Магистратите от Враца, влезли в ролята на лектори по програмата, получиха специални грамоти от Висшия съдебен съвет.

Отличието "Кристални везни на правосъдието"
Отличието "Кристални везни на правосъдието"