В ситуацията на пандемия, болницата трайно установи стратегическото си значение не само за Област Монтана, но и за съседните области. Още в първото тримесечие на 2020 г. лечебното заведение се сблъска с предизвикателството COVID-19, като Община Лом се оказа огнище на заразата, от тук тръгнаха първите случаи на коронавирусната инфекция.

През периода на задълбочаваща се криза, лечебното заведение успешно реорганизира процесите при хоспитализиране, като трансформира легла за прием, диагностика и лечение, макар това да постави медицинските специалисти пред нелеки условия за работа и огромно напрежение.

През 2020 и 2021 г. Отделението по трансфузионна хематология, което е с най-високо трето ниво на компетентност, развиваше Кампания за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували коронавирус лица.

Неведнъж болницата е получавала обществено признание за грижите към пациента - в началото на юли 2021 г., екипът в Отделението по анестезиология и интензивно лечение получи грамота от министъра на здравеопазването. Повод бяха проявените от екипа професионализъм, отговорност и всеотдайност при положените грижи за пациент, за когото битката с COVID-19 продължи критичните четири месеца.

През октомври м.г. анестезиологът д-р Чавдар Антонов, началник на Отделение по анестезиология и интензивно лечение бе отличен с наградата „Лекар на годината“ 2021 за Област Монтана.

© Община Лом

Лечебното заведение разполага с обновена материална база, модерна апаратура и оборудване, допринасящи за постигането на европейски стандарти в обслужването. Това е възможно благодарение на усилена работа от страна на екипа по привличане и създаване на дългосрочни взаимоотношения с партньори и дарители.

Създадена на 1 юни 1879 г. Многопрофилната болница е лечебно заведение за болнична – стационарна помощ, което осъществява дейности по диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица, профилактика на болести и ранно откриване на заболявания, мерки за укрепване и опазване на здравето, диспансеризация.

На територията функционират 11 стационарни отделения, изцяло обновен и модернизиран Операционен блок, Диагностичен блок с 4 отделения, две лаборатории, болнична аптека, център по клинични проучвания и ТЕЛК.

Лечебната дейност и здравните грижи се осъществяват от 46 лекари, 237 специалисти по здравни грижи, 1 психолог, 4 кинезитерапевти. Разполага с 267 легла в различните отделения.

Ежегодно МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” отпуска стипендии за подпомагане на обучението на медицински специалисти в различни области, срещу договор за работа след завършване на образованието. Това са част от мерките, които ръководството на болницата прилага за справяне с липсата на кадри в системата на здравеопазването.