От началото на тази година по външния довеждащ водопровод са регистрирани 133 аварии, като само през юли те са 21, на 1 август станаха 9 аварии, а на 4 август - още 6, съобщиха от ВиК - Лом.

Довеждащият водопровод от помпената станция в село Добри дол е изграден в периода 1970-1975 г., но вече е напълно амортизиран. Още миналата година Община Лом подготви актуализиран проект за авариен ремонт, а е вече е приключила и процедурата за избор на фирма-изпълнител, която да извърши ремонт на външния напорен водопровод - първи етап, който е на стойност 1,6 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За ремонта на целия външен водопровод от Добри дол до Лом обаче ще са необходими още близо 5 милиона лева, които Община Лом не може да осигури от местния бюджет и разчита изцяло на помощ от държавата.

А заради неизпълнения т. нар. Воден цикъл през мандат 2011-2015 г., над 50 % от водопроводната мрежа в града е напълно амортизирана, което също води до аварии и спиране на водата и предизвиква сериозно недоволство сред жителите на Лом.

Само от началото на 2017 г. са регистрирани 351 аварии и по вътрешната водопроводна мрежа в града, което е причина за спиране на водата в отделни квартали. Сериозни проблеми с безводието изпитват жителите на кв. Младеново и село Трайково, където няма вода с дни. Във високите части на Лом, както и в горните етажи на жилищните блокове, заради ниското налягане също има проблеми с нормалното водоподаване. Ситуацията допълнително се усложнява от летните жеги и удвоеното потребление на вода за поливане, алармират от ВиК - Лом.