Завършил Висшия машино-електротехнически институт (ВМЕИ) в София, почти целият професионален път на инж. Любомир Драганов, от 1978 г., та до днес, е свързан с Локомотивно депо - Мездра, на което е дългогодишен началник. Бил е също изпълнителен директор на българо-хърватското дружество "БДЖ - Кончар" - дъщерна фирма на Холдинг "БДЖ" и на хърватската компания "Кончар", началник на Локомотивно депо - София, състезател и ръководител на мъжкия тим на Хандбален клуб "Локомотив” в началото на 80-те години, когато отборът играеше в "Б" РХГ и беше основен претендент за влизане в майсторската "А" група, един от основателите на СДС в Мездра и т. н.

Десетилетия наред Любо Драганов е "Локомотивът”, който "тегли с пълна тяга" Локомотивно депо - Мездра. "В годините на демокрацията няколко пъти е освобождаван, но и днес работниците го наричат "Спасителят на депото", защото управляващите неведнъж се опитват да го закрият. Благодарение на неговите усилия депото остава и досега, за да изпълнява повече от век своите дейности за осигуряване на локомотивната тяга в БДЖ, разказа с уважение неговият приятел още от детските години и комшия, известният журналист Георги Апостолов.

"Локомотивно депо - Мездра е на повече от 100 години, няколко пъти е национален първенец, работата на хората в него се слави в цялата система на БДЖ като най-качествена и надеждна, с висок контрол на извършване на ремонтите, без рекламации и е предпочитан партньор, дори в чужбина. Всички признават, че тези високи резултати се дължат на организаторските и професионални качества на инж. Драганов, на сериозната му подготовка и ценен, натрупан в годините опит.

Малцина обаче знаят, че той години наред беше и водеща фигура в местния хандбал. Не само това, той осигури и докара в Мездра желязната конструкция на цяла спортна зала - с игрища за хандбал, баскетбол и волейбол. За съжаление, местните ръководители не успяха години наред да й намерят място и нашият град все още е лишен от тази ценна придобивка.

Името на инж. Драганов е знак за качество и професионализъм, нещо което е признато от всички досегашни висши шефове на Българските държавни железници. Пътят му в системата на БДЖ може да се определи с няколко думи: труд, всеотдайност, отговорност, професионализъм!

Навършил пенсионна възраст, сега Любо Драганов излиза в пенсия. Остава въпросът дали той обича локомотивите повече или локомотивите него, но това ще покаже времето”, сподели в заключение Жоро Апостолов.

Като на всяко пенсиониране, имаше подаръци, пожелания, тостове и речи, танци, хора и песни. Сред най-оригиналните подаръци беше фланелка с лика на Любо Драганов и надпис: "Локомотивно депо - Мездра: Най-добрият началник - инж. Любомир Драганов”. Всички присъстващи пък получиха за спомен календарче с образа на домакина на тържеството.

Един от най-трогателните моменти беше този, в който близки, колеги и приятели на Любо почетоха с минута мълчание и ставане на крака паметта на неговата съпруга Елисаветка, също дългогодишен служител в Депото, отишла си преждевременно от този свят преди две години.

А най-милите думи бяха тези на дъщеря му Деси, която каза: "Пожелавам на всички деца по света да имат баща като моя!"

От своя страна Любомир Драганов благодари на всички, които са го уважили, пожела им да бъдат живи и здрави и заяви с оптимизъм, че хубавите години тепърва предстоят.