На премиерата авторът представи книгите си „Реч от сърцето на Стара Европа” и „Сказание за Сирм – царят на трибалите”. Първата е излязла в началото на тази година. Тя е реплика от йероглиф „космическа безкрайност”, разчетен от д-р Стефан Гайдарски артефакт от село Градешница, и датиран от археолозите на възраст от 7000 години.

Втората книга е роман сказание за силните и властни мъже – Сирм – царят на трибалите от Мизия, Филип и синът му Александър Македонски– две от най-силните тракийски държави по това време.

За MediaNews авторът сподели, че романът е продължение на излязлата през 2016-та година книга, озаглавена „Великият Сирм срещу могъщия Филип”. Историческият роман разказва за тракийското племе – трибали, което е населявало земите между Стара планина и реките Дунав, Морава и Искър. Цветко Стеев заяви, че е започнал да пише на шега, и с течение на времето хобито се е превърнало в професия.

Цветко Стеев е отдаден на историята още от дете. Първите му публикации са в училищния печат. До момента има издадени 14 книги, включващи романи, драма, разкази и стихотворения. През 2018 година участва в срещата на творците от общините Мездра, Своге и столичния Район „Нови Искър”, която бе част от програмата на XXV-тите „Празници на Искърското дефиле”.

В края на миналата година, членовете на художествено-творческия клуб „Факел” към Читалището в с. Зверино, представиха своя първи „Алманах 1”, включващ разкази, есета, стихотворения, картини и фотографии на местни автори, сред които са творбите на Цветко Стеев. Той е член на литературния клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета 1925” – Мездра, член е на художествено-творческия клуб „Факел”- с.Зверино и на Съюза на българските писатели.

Официални гости на културната изява бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева и членовете на Съюза на българските писатели – Димитър Христов и Асен Асенов.

Премиерата уважиха също кметът на село Зверино Стоян Петров, кметът на Ослен Криводол Роман Иванов, местните творците Рени Митева, Тодорка Василева и Снежана Петрова, приятели и почитатели на изящното слово.