© Община Видин

Летните музикални празници са плод на дългогодишна мечта на нашата съгражданка проф. Иванка Нинова, която е почетен гражданин на града ни. „Искрено се надявам те да се превърнат в емблема за Видин и да събират културната общественост от цяла България и чужбина, да бъдат чакани и търсени“ – каза оперната ни прима и педагог. Тя изказа огромни благодарности на Община Видин за финансовата подкрепа за осъществяването на тази мечта.

Д-р Ценков също изрази своето голямо удоволствие за успешното сътрудничество и подчерта, че една от целите на Общината – Видин да се превърне в дестинация за културен и фестивален туризъм, се осъществява благодарение на всички събития, които се организират в нашия град и привличат туристи от цялата страна. Той добави, че хората на изкуството ще имат по-големи възможности за изява след откриването на културния център „Жул Паскин“.

„В лицето на Община Видин намираме партньор, който винаги е готов да ни помогне за реализирането на творческите ни проекти“ – коментира Мирослав Кръстев. Той благодари и на проф. Нинова за това, че успява да събере прекрасен екип от млади и талантливи изпълнители с авторитет, доказали се не само в България, но и на международната сцена.

„Видинската публика е с добър вкус, взискателна и разбираща, така че сме длъжни да представим качествена продукция. Щастлив съм, че ще могат да видят прекрасни млади певци, някои от тях студенти на проф. Нинова, които са бъдещето на оперното изкуство на България“ – каза режисьорът на спектаклите Александър Мутафчийски, който е добре познат на видинската публика с участието си в „Царицата на чардаша“ в миналогодишното издание на летните музикални празници.

Оперно-оперетните спектакли ще се състоят на 6 юли – четвъртък, и 8 юли – събота, от 20:00 часа пред емблематичната „Стамбол капия“. В първия ден почитателите на оперното и оперетното изкуство ще се насладят на операта „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, а на 8 юли на видинска сцена ще бъде представена оперетата „Веселата вдовица“ на Франц Лехар. Диригент е маестро Григор Паликаров.

В края на събитиеto директорът на Симфониета – Видин бе удостоен със скулптурата „Бялата птица“, която се връчва за 12 път от БТА за значим обществен принос. Мирослав Кръстев е начело на една от най-големите културни институции във Видин 25 години.